DnB NOR HEADQUARTERS By a-lab

In 2003, MVRDV (NL) / a-lab (NO) / Dark architects (NO), won the competition for Oslo’s new waterfront development along Bjørvika with the design of the “BJØRVIKA BARCODE” for Oslo S Utvikling (OSU). a-lab has built the first building of the master plan, the Oslo Headquarters of PricewaterhouseCoopers – PWC in 2009.

Read the rest of this article »

Kjellgren Kaminsky’s Proposal For The Fish Market In Bergen, Norway

Kjellgren Kaminsky is an award winning architecture firm based in Göteborg, Sweden.

They recently shared their proposal for a fish market and its surrounding square in Bergen, Norway.

Read the rest of this article »

The Barents Secretariat Tower: World’s Tallest Wooden Building

Reiulf Ramstad Architects (RRA) developing plans for the world’s highest building ever constructed in wood. The cultural center will become a monument of 16-17 floors, all built in natural materials with innovative and environmental solutions in all parts of the building. If the plans are realized it will surpass the current tallest wooden structure which stands 144 feet tall in Arkhangelsk, Russia.

Read the rest of this article »

Kilden Performing Arts Center For Sørlandet By ALA

Kilden Performing Arts Center for Sørlandet ALA1

This project by Helsinki-based architectural firm ALA is currently under construction in Kristiansand, Norway. For their entry, ALA won 1st prize in a competition in 2005.

The building is to house different instances, like a theater and a concert hall, whom all get a joined symbol in the form of a massive curving wooden wall, which wraps all the functions within itself.

Read the rest of this article »

Crystalline Landmark For Oslo

Danish architects C.F.Møller Architects and Norwegian practice Kristin Jarmund Arkitekter have won a competition to design three sculptural office towers in Oslo, Norway.

C. F. Møller, in collaboration with Kristin Jarmund Arkitekter, has won a major competition to design a spectacular new landmark project in the city of Oslo, for the client KLP AS, one of Norway’s largest property investors. The project, which has been dubbed ‘Crystal Clear’, consists of three towers, which grow organically from the ground to form a sculptural cluster, and are composed of stacked, prismatic volumes.

Read the rest of this article »

Steven Holl-Designed Knut Hamsun Center Opens In Hamarøy, Norway

KNut-Hamsun-Concept-Sketch-

The Knut Hamsun Center, located in Hamarøy, Norway and designed by Steven Holl Architects, will open to the public on August 4, 2009 to celebrate the 150th anniversary of Knut Hamsun’s birth. Dedicated to Norway’s most inventive twentieth-century writer and recipient of the Nobel Prize in Literature, the 2700-square-meter center is located above the Arctic Circle by the village of Presteid of Hamarøy, near the farm where Hamsun grew up. The building includes exhibition areas, a library and reading room, a café, and an auditorium for museum and community use.

Read the rest of this article »

The Lantern // Sandnes // Norway // Atelier Oslo

Description

The ‘Lantern’ is a structure that covers an outdoor space in Lang Street, Sandnes. The basis for the project was to have a overcover that could be used in many different contexts, from concerts and Torghandel to an informal meeting in the city. ‘Lantern’ was a Norwegian Wood project, in conjunction with the culture year in Stavanger / Sandnes 2008, and it was a premise to build environmentally friendly and use three in all parts of the construction.

Read the rest of this article »

Snefjord Road Stop // Snefjord // Norway // Pushak

From Pushak architects:

‘The site of the road stop is a paradox. Oftentimes, the hardest winds blow off the sea, and yet the most attractive view is toward the fjord. The obvious response in order to shield tourists from the wind would be to construct a view-blocking wall. Instead three “bench-boxes” prefabricated at a local wharf dot the area, and their differing orientations allow visitors to choose where to sit according to wind and sun conditions.

Two persons or groups can use each box at once while they retain some privacy. The structure is built with steel bars with cantilevered benches and roofs. The interiors are covered with oak. The exteriors are coverd with copper sheets.’